At være spirituel i vores moderne verden

Jeg sidder tit og betragter verden lidt på afstand. Betragter mennesker. Studerer deres ansigter og spørger mig selv: Gad vide hvordan deres liv ser ud under overfladen. Gad vide hvad deres tanker er i løbet af en dag. Gad vide hvordan de i virkeligheden føler – der under overfladen…

Jeg kalder mig selv for et spirituelt søgende menneske, og jeg har valgt at kalde det at være spirituel i vores moderne verden (eller moderne spirituel). Jeg gør det, fordi jeg ikke kan kalde mig et religiøst menneske men alligevel har jeg brug for noget at tro på. For min virkelighed er jo min virkelighed, og jeg mærker og oplever det hver eneste dag.

Lad os starte ved definitionen af spiritualitet (tyvstjålet fra nettet).

Spiritualitet betyder det samme som åndelighed. Det er en særlig ”religiøs” form, der ikke nødvendigvis forankrer sig i faste religioner og dogmer men hviler ofte på mere religiøse erfaringer. I dag er denne ”nye” spiritualitet blevet stort set identisk med den såkaldte New Age-åndelighed, der tror på en fælles, religiøs kerne i alle religioner, der panteistisk tror på en kosmisk guddommelighed. En guddommelighed der bl.a. manifesterer sig som “energier” og diverse mellemvæsner såsom engle og skytsengle. At vi som menneske har en overset, hemmelig ”kerne”, som kan dyrkes og udfoldes via bestemte teknikker og en særlig opmærksomhed. Herved udvikler vi mere åndelig og måske endda guddommelig retning, opnår en større kosmisk energi og udvikler en “højere bevidsthed”.

Kan jeg gå ind under denne kategori?

Kan du høre dit hjertes hviske

Ja, det kan jeg vel i den forstand, at jeg tror på:

– Universets kræfter & uskrevne Love

– At alting er energi og kærlighed i sin grundessens

– At vi er omgivet af bl.a. engle, åndelige vejledere og guider, der hjælper os, når vi giver dem lov

– At der er en højere mening med dit liv, og at hver eneste erfaring du gør dig tæller. Din sjæl er her for at opleve.

Og frem for alt: At du er her for at udleve dit højeste potentiale, dvs. at du er åben og modtagelig for dit højeste bedste.

 

Men hvad er det så for en verden, vi lever i i dag?

Og er der plads til at være et spirituelt væsen, der kræver omsorg, nærvær, forståelse, stilhed, kærlighed, mening og hjertevarme? Vi lever i min optik et uligevægtigt samfund, hvor ”Har du penge, kan du få. Har du ingen, må du gå” og ” Du skal være noget, for at være noget”. Der har aldrig været større snak om stress. Det bliver nærmest brugt i flæng i stedet for ”blot at have travlt”. At være særlig sensitiv er ikke altid den nemmeste opgave at have fået i det tempo, vi har på i dag. Dog vil jeg påpege, at jeg mener ikke, at det er en undskyldning for ikke at kunne være i verden, men derimod et spørgsmål om at lære sig selv så godt at kende, at vi finder vores egen vej blandt mængden.

Mange lever i dag et OK og mellemtilfreds liv og drømmer ikke om mere. De passer deres 8-16 job (måske endda mere), går op i deres børn, går op i madlavning, får måske dyrket lidt fitness (hvis man er heldig) og falder ellers omkuld på sofaen om aftenen. Mange lever ikke 100% i hverdagen men glæder sig allerede fra om mandagen til, at det skal blive weekend. Måske det er hårdt sat op, men jeg kan ikke lade være med at spørge: er det virkelig meningen med livet? Er det ikke meningen, at du skal tænke større tanker? Er det ikke meningen, at du skal gøre masser af de ting, der gør dig glad? Er det ikke meningen, at du skal udleve dit potentiale? Er det ikke meningen, at livet i det store hele skal føles let? Er det ikke meningen, at du skal tillade dig selv at drømme stort – og at gå efter det, du drømmer om, så du vågner med et forventningsfuldt smil og tænker: “Gad vide hvad min dag bringer mig af berigende oplevelser i dag” ?

cropped-download-3.jpeg

Spørger du mig, så JO FOR POKKER! Der er lagt i kakkelovnen til så meget mere. Jeg tror på, at hele verden ligger tilgængelig for vores fødder, hvis det er det, vi ønsker. Jeg tror også på, at vi er på vej ind i et energiskifte, hvor der bliver mere plads til det enkelte individ, og hvor alting ikke skal køre i et så overdrevet tempo mere. Vi kan helt ærligt ikke holde til det mere; den verden vi selv har skabt.

We are just like snowflakes

 

Jeg er også klar over, at det kan koste på den personlige konto i forhold til en selv og i forhold til sine relationer, når først vi begynder at gå vores egne veje. Jeg har i den grad mærket det på min egen rejse de sidste mange år, men uanset hvor det bringer mig, er det det hele værd. I øvrigt har det gamle ordsprog altid virket for mig og vil helt sikkert for dig: Når du lukker én dør, så åbner der sig ti nye… Og sådan er det bare.

 

Så hvordan kan vi være spirituelle i vores moderne verden?

Ganske simpelt: Ved at give os selv lov. Turde at give os selv lov. Vi er alle unikke, og derfor er der også stor forskel på graden og retningen af den enkeltes spiritualitet. Det er ikke os alle, der uddanner os / lever som zen mestre eller gør den spirituelle vej til vores levevej men derimod lever ”et mere almindeligt” liv, hvor der så gives plads til den spirituelle tilgang til livet. Og så tager vi tiden til at prioritere de ting, der er vigtigst for os.

Det her er noget, som min hverdag byder på hver eneste dag, og som jeg ved virker for mig. Min tilgang til min hverdag er, at jeg stadig har begge ben solidt plantet på jorden, selvom jeg tillader mig selv at dyrke min spiritualitet/min sensitivitet.

  • Daglige meditationer om ikke andet så 10 minutters stilhed hver dag
  • Lær at distancere dig fra, hvad der er dit, og hvad der er andres (energi). En god tilgang til dette er gennem kærlighed og taknemmelighed
  • Prioritér altid alene-tid/kvalitets-tid med dig selv hver eneste dag
  • Lær at lytte til din krop gennem dine følelser – og sæt handling på det, din krop og sind fortæller dig
  • Lær at det er ikke at være ego at vælge dig selv og dine hjerteønsker men derimod en nødvendighed
  • Lær at acceptere at der er ikke noget du SKAL men noget du KAN, og du er lige præcis den, som du skal være. Ingen andre kan leve dit liv, og du skal ikke forsøge at efterligne eller at leve op til andres

Min opfordring til dig denne gang lyder: Det er kun døde fisk, der svømmer med strømmen. Indrøm over for dig selv, hvad det er, du mærker inderst inde – og gå efter dine drømme. Det er det, du er født til at gøre, og du kan sagtens finde tid og plads til det. Hvis du vælger det til. Hvis du vælger dig.

Kærligste hilsner

Britt

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *